Digitale Armoede
De maatschappij ontwikkelt zich razendsnel. Vooral op het digitale vlak zien we dat miljoenen mensen niet meekunnen met deze digitale ontwikkelingen. Het ontbeert de mensen aan technologische kennis en middelen. Het effect hierna zien we direct terug in de recente stijging van de armoede onder een grote groep Nederlanders.
Armoedebestrijding
Sinds 2022 hebben we een minister voor armoedebestrijding in het kabinet. En dat heeft een reden: Armoede neemt steeds verder toe en wordt een steeds groter probleem voor onze samenleving. 18% van de huishoudens in Nederland leeft op of onder de armoedegrens.
Digitale armoede
Deze (stille) armoede wordt mede in stand gehouden doordat een grote groep mensen niet mee kan komen in onze digitale samenleving, omdat zij óf niet beschikken over digitale vaardigheden óf geen toegang hebben tot een digitaal apparaat zoals computer of laptop, terwijl onze samenleving in rap tempo digitaliseert.
Digitale loketten: de onzichtbare barrières
Honderdduizenden gezinnen, laagopgeleiden en senioren hebben daardoor geen toegang tot de digitale loketten van overheden en hulpinstanties. Zij zijn niet in staat om zelfstandig energietoeslag, huursubsidie en zorgkosten toeslag aanvragen, waar men wel degelijk recht op heeft. Dit ontwricht onze maatschappij onnodig erger.
Digitaal isolement
Daarnaast hebben deze sociale doelgroepen niet de middelen om online te solliciteren en kennis op te doen, men kan moeilijk google docs invullen, digitaal hulp vragen en men kan niet of nauwelijks beeldbellen. Het sociaal isolement kan steeds moeilijker doorbroken worden en de kinderen van deze doelgroepen worden onnodig verder op achterstand gezet. Dit alles bepekt deze huishoudens, laagopgeleiden en senioren te participeren in onze samenleving. Het digitaal isolement draagt bij aan tastbaar isolement. Dat willen we tegengaan.